Efficiënt magazijnmanagement

Deze opleiding geeft een volledig inzicht in het ontwerpen, het functioneren, het aansturen en het beheren van het magazijn. De interactieve workshops zijn zeer praktijkgericht en worden aangeboden in digitale of klassikale vorm. Ze laten toe om in direct contact te treden met de docent en de klasgenoten.

Inhoud

In deze opleiding krijg je een grondig inzicht in de rol van het magazijn in de supply chain en hoe dit magazijn kan worden aangestuurd en geoptimaliseerd.

We behandelen onderwerpen zoals:

 • De verschillende rollen en doelstellingen van het magazijn in de supply chain
 • De aansturing van het magazijn
 • Analyse en optimalisatie van de verschillende magazijnactiviteiten: van ontvangst tot verzending
 • Lay-out en inrichting van het magazijn
 • KPI’s en prestatiemeting
 • Magazijnkosten
 • Warehouse maintenance en optimalisatie
 • Dynamisch status -, productiviteits- en prioriteitenmanagement
 • Warehouse management systemen WMS
 • Warehouse automatisering
 • Tendensen in warehousing
 • Warehouse 4.0
 • Bedrijfsbezoek

Na deze opleiding ben je volledig vertrouwd met alle activiteiten die zich afspelen in het magazijn. Je begrijpt de invloedfactoren voor een optimale, klantgerichte, productieve en kostenefficiënte magazijnorganisatie en kan deze dan ook gericht toepassen. Je kan bovendien een magazijnoperatie efficiënt aansturen.

Doelgroep en Organisatie

Deze opleiding richt zich tot logistieke medewerkers, supervisors en managers van magazijnen, logistieke en supply chain specialisten en iedereen die interesse heeft voor de organisatie, de inrichting, de supervisie, het aansturen en het management van het magazijn of de supply chain. Ook consultants, accountants, trainers of geïnteresseerden in magazijnen kunnen hier hun gading vinden.

Wanneer je dus een magazijn opnieuw en efficiënter wil inrichten om een optimale performance voor de klant te realiseren, dan ben je hier aan het juiste adres!

Deze opleiding bestaat uit een unieke mix van interactieve workshops en e-learning. Als cursist krijg je toegang tot het online leerplatform, waar je niet alleen diepgaande theorie, maar ook praktijkvoorbeelden en -oefeningen terugvindt.

Tijdens de e-learning krijg je als cursist de tijd om al kennis te maken met de concepten die in de workshop aan bod zullen komen en om deze vooraf door te nemen en in te oefenen. Daarnaast wordt er ook een forum ter beschikking gesteld. Dit wordt dé 'plaats' voor vragen en discussies met de medecursisten en de docent. Op deze manier wordt de groepsdynamiek zowel online als offline versterkt.

De 5 workshops van telkens ongeveer 4 uur worden op vaste momenten georganiseerd en zowel de docent als alle cursisten nemen hier aan deel. De workshops dienen om verdere verduidelijking te geven over de theorie en complexere oefeningen te maken die gericht zijn op de praktische toepassing ervan. Er worden ook ervaringen uitgewisseld tussen de cursisten onderling. Actieve participatie en dialoog tussen docenten en cursisten staat in de workshops steeds centraal. De workshops vinden plaats in één van onze klaslokalen, met de mogelijkheid om virtueel deel te nemen. De keuze is aan jou.

Er wordt ook een bedrijfsbezoek voorzien tijdens of na de opleiding. Cursisten worden op de hoogte gebracht zodra een datum vaststaat.

Programma

 • Support: Voorbereidende digitale ondersteuning van de deelnemer
 • Workshop 1: Kick off + concepten en doelstellingen van magazijnorganisatie
 • E-learning: Typologie en processen voor ontvangst, wegzet en locatiebeheer
 • Workshop 2: Praktische organisatie en optimalisatie van inbound processen
 • E-learning: Typologie en processen voor opslag, orderpicking, verpakking en verzending
 • Workshop 3: Praktische organisatie en optimalisatie van outbound processen
 • E-learning: Lay-out van het magazijn, technieken voor transport en opslag
 • Workshop 4: Data-analyse voor lay-out en optimalisatie van het magazijn
 • E-learning: Grondvormen voor mechanisatie van magazijnen + communicatie
 • Workshop 5: KPI, planning, aansturing van het magazijn, tendenzen in warehouse operaties

Je bepaalt zelf op welke manier je de workshops volgt: in onze virtuele klas, in het Zelco klaslokaal, of je combineert de twee.

Na de opleiding blijft het Zelco-leerplatform nog 6 maanden beschikbaar.

Prijs

De opleiding kost € 1950 excl. BTW.

Hiervoor krijg je een hoogstaande opleiding en toegang tot het e-learning platform met theorie, oefeningen en een digitale discussiegroep waar je met docenten en medecursisten kan communiceren!

Subsidiemogelijkheden

Testimonials

"Goede opleiding, online prima te doen."

"Een interessante cursus gedoceerd door een energiek en ervaren persoon."

"Het was zeer leerzaam en nuttig voor mijn job."

"zeer leerrijk en goed gebracht."

"Gestart aan de workshop 'Efficiënt magazijnmanagement" als een leek in logistiek en geëindigd met een stevige bagage aan kennis rond magazijnbeheer. Zeer praktische en direct toepasbare onderwerpen komen aan bod. Pieter Van Zele bewijst dat online workshops ook boeiend en interactief kunnen gegeven worden. Een goed en leerrijk geheel !"

"Heel interessante en interactieve cursus. Deze opleiding is geschikt voor personen die graag op een gestructureerde wijze de volledige flow doorheen het magazijn willen begrijpen,. Zowel theoretisch als praktisch goed uitgelegd met voldoende voorbeelden."

"Het was een hele interessante en direct toepasbare opleiding. Ik zag er een heel klein beetje tegen op omdat het geheel online zou gebeuren (omwille van de Covid-pandemie). Ik ben meer een people-person en heb graag interactie met klasgenoten en de leraar en ik was bang dat dit online minder van toepassing zou zijn. Maar na het verkennend telefoontje van Pieter van Zele was ik gerustgesteld. De opleiding is opsplitst in 2 zaken: E-learning & Online Workshop. De E-learning was gewoon een kwestie van uw eigen tijd tijdens de week goed in te delen. De verschillende thema's werden goed uitgelegd en werden aangevuld met interessante en duidelijke video's. Na elk thema werden vragen gesteld en kon je uw antwoorden verzenden. Heel nuttig.

De Online Workshops werden gegeven door Pieter Van Zele. Je ziet en hoort dat hij tonnen ervaring heeft. Alhoewel ik dus eerst afkerig stond tegenover het online gebeuren, hadden we toch een goeie interactie met onze 'leraar' en met de andere 'leerlingen'. Tijdens de opleiding maakte ik allerhande notities. Als ik nu terugkijk in dat schriftje, dan zie ik veel verwijzingen naar mijn huidige job, naar personen met wie ik eens moet afspreken om de besproken zaken van tijdens de les in te voeren bij ons. Het gaat daarbij niet enkel om bijvoorbeeld de paletten eens anders te stapelen ofzo. Het gaat ook veel verder. Ik heb reeds een meeting georganiseerd met onze IT-medewerkers om enkele processen in ons ERP-systeem aan te passen of zelfs bij te creëren.

Om maar te zeggen dat het echt een steengoede opleiding is waar je veel van bijleert en die voor mij persoonlijk ook direct in de praktijk toepasbaar was voor mijn job. Bij deze, van harte bedankt Zelco en Pieter Van Zele."

Eerstvolgende opleidingen

Opleiding Start datum Overige opleidingsdagen Online Workshops Locatie
Efficiënt magazijnmanagement 2024/3 12/09/2024

19/9, 26/9, 3/10 en 10/10/2024

Fysiek 5 Workshops Eeklo of online

Onze partners