Voorraadbeheer

In tijden van “Lean” en “Just in time”, worden voorraden vaak in vraag gesteld. Toch is voorraad aanhouden een onmisbaar element wanneer je je klanttevredenheid hoog wil houden of wanneer je de productie vlot wil bedienen met de nodige componenten. Loopt jouw voorraadbeheer niet lekker? Zijn de kosten te hoog? Zoek je een bestelsysteem? Kom dan eens langs voor het gepaste advies of schaaf je kennis rond voorraadbeheer bij in onze opleidingen.

De essentie van voorraadbeheer is het bepalen hoeveel en wanneer er van welk product besteld moet worden om je service levels zo hoog mogelijk, en je kosten zo laag mogelijk te houden. Bedrijven houden vaak te veel voorraad aan die niet aangepast is aan de behoeften van het moment. Voorraadbeheer is dus ook een beetje kijken in de toekomst en het hanteren van efficiënte regels voor het bestellen van goederen. Worstelt jouw bedrijf ook met deze issues? Zelco denkt mee na over de optimale voorraad voor jouw afdeling of bedrijf!

We helpen jou bepalen welke parameters en beslissingsregels je best hanteert voor jouw producten en hoe je de voorraadniveaus kan opvolgen en verbeteren. We kijken naar de verwachtingen van jouw klanten en bepalen je voorraadstrategie op het gedrag van je producten en de behoeften van de klanten. We geven jou alles in handen om bestellingen te optimaliseren rekening houdend met de levertermijnen, levermomenten, risico's van voorraad, schommelingen in de vraag en seizoensschommelingen. Dankzij een diepgaande ABC analyse verloopt jouw voorraadbeheer veel efficiënter.

Een overzicht van voorraadvragen waar wij jou verder mee kunnen helpen:

 • Hoe je zorgt voor een snelle voorraadrotatie gecombineerd met een hoge klantenservice
 • Hoe je praktische bestelsystemen hanteert die rekening houden met voorspellingen en forecasting
 • Hoe je optimale voorraadniveaus bepaalt
 • Hoe je artikelsegmentatie een voorraadpolitiek implementeert in distributie en productie
 • Een diepgaande data analyse en audit van jouw voorraadbeheer
 • Hoe je een automatisch bestelsysteem selecteert en invoert
 • Hoe je omgaat met een te hoge stock, dode stock, waardeverliezen of verouderde producten
 • Hoe je jouw voorraadbeheer integreert in de ERP
 • Hoe je op een verstandige manier kan omgaan met gunstige prijsaanbiedingen (investment buy)

Wil je eerst zelf aan de slag met jouw voorraad vooraleer je ons advies inwint?

Volg dan onze Masterclass Voorraadbeheer en leer alles over veiligheidsvoorraden, statische en dynamische bestelsystemen, voorraadvariabelen, het EOQ, het bestelmoment, etc.

We overladen je niet met theorie maar leren je stap voor stap met praktische voorbeelden hoe je zelf kan bepalen wanneer en hoeveel producten je bestelt. Want de juiste producten op het juiste moment in de juiste hoeveelheid op de juiste plaats: dat is waar voorraadbeheer om draait.

Kan Zelco jou helpen bij voorraadbeheer?

Er zijn verschillende benaderingen om aan voorraadbeheer te gaan doen: Je kan kiezen voor een statisch of een dynamisch bestelmodel, je kan kiezen om op vaste tijdstippen te bestellen (Fixed order cycle) of om vaste hoeveelheden te bestellen (Fixed order quantity)... Er komen dus heel wat (wiskundige) vraagstukken op je af bij het beheren van de voorraad. Hulp nodig bij je voorraadbeheer? Wij helpen jou graag op weg!

Wij kunnen jou op verschillende manier bijstaan:

 • Een consultancy project, waar ons team van ervaren consultants samen met jou zoekt naar de meest passende oplossing voor jouw vraag
 • Schrijf je in voor de Masterclass Voorraadbeheer of volg een van onze workshops of bootcamps
 • Nood aan een opleiding op maat? Geen probleem! We komen graag langs om te kijken met welke vragen jouw team blijft zitten en stemmen een uniek programma op maat van jouw bedrijf af