Vervoer Verbessem trekt kaart van de veiligheid

23/06/2010

Op 26 mei ging Zelco Logistics, vergezeld van enkele deelnemers uit de opleidingen gecertificeerd logistiek auditor en transportmanagement, op bezoek bij trouwe klant Vervoer Verbessem in Kontich-Waarloos. Het familiebedrijf is een stabiel, gestaag groeiend transportbedrijf met als kernvisie: “Grijp de opportuniteiten, weeg ze af, ga ervoor.” Bedrijfsleider Bert Verbessem liet ons kennismaken met de historiek en werking van dit familiebedrijf en belichtte zijn visie op transport, waarin VEILIGHEID als kernwaarde naar voren kwam.

De geschiedenis van Vervoer Verbessem startte met een melkronde tijdens de oorlogsjaren. Twee generaties later verzorgt het familiebedrijf niet alleen het transport voor klanten als Coca Cola, Spa en Decathlon, maar biedt het ook een bredere logistieke service. Zo werd in het kader van de samenwerking met Coca Cola recent een nieuw magazijn van 13.500m² aangekocht op enkele honderden meters van de hoofdzetel.

Bert Verbessem benadrukt dat de eerste prioriteit binnen zijn organisatie veiligheid is. Dit vertaalt zich in aandacht voor de opleiding van nieuwe chauffeurs, de uitrusting van de vrachtwagens en initiatieven voor de bewustmaking van medeweggebruikers. Kersverse werknemers krijgen begeleiding van een peter of meter en daarnaast wordt om de krapte in de arbeidsmarkt op te vangen onder meer gebruik gemaakt van IBO. In die formule worden werkzoekenden tijdens een stageperiode opgeleid om aansluitend als vaste werknemer ingezet te worden.

Om medeweggebruikers te sensibiliseren werkt het bedrijf samen met verschillende instanties, waaronder de lokale politie en verschillende scholen. Er worden evenementen georganiseerd om kinderen en jongeren bewust te maken van de gevaren van de dodehoek . Op andere gelegenheden, zoals jobdagen en de jaarmarkt, worden ook iets minder jeugdige weggebruikers aangesproken. Wat de uitrusting van de vrachtwagens betreft, wordt bij Vervoer Verbessem weinig aandacht besteed aan toeters en bellen, maar des te meer aan economische en veiligheidsaspecten. Zo worden extra spiegels gemonteerd om dodehoekongevallen te vermijden. Een groot deel van de vloot is intussen ook uitgerust met automatische afstandsregeling. Als gevolg van deze maatregelen daalde het aantal ongevallen bij Vervoer Verbessem nog verder.

In het kader van kostenoptimalisatie werd er enkele jaren geleden voor gekozen om vrachtwagens door verschillende chauffeurs (dag en nacht) te laten gebruiken. Een keuze die aanvankelijk op weerstand stuitte van verschillende werknemers, maar intussen goed is ingeburgerd. Ook in de uitrusting van de trucks wordt aandacht besteed aan zuinigheid. Vervoer Verbessem kiest sinds enkele jaren voor stuurassen (X-steering) op de opleggers, met niet alleen een betere gewichtsverdeling bij deelladingen als voordeel maar ook een sterke daling van het bandenverbruik.

Naast aandacht voor veiligheid hecht Vervoer Verbessem ook belang aan het inzetten van moderne technieken ter ondersteuning van de activiteiten. Daarbij kiezen ze voor systemen die een duidelijke meerwaarde betekenen voor het bedrijf, maar tegelijk de manier van werken niet fundamenteel veranderen. De overstap naar boordcomputers werd gemaakt op het moment dat deze systemen een bredere functie kregen en dus een duidelijke stap vooruit betekenden voor bedrijf en medewerkers. Een van de grote voordelen is dat alle vrachtwagens nu in real-time gevolgd kunnen worden. Voor de planning werd gekozen voor een softwarepakket dat volgens de reeds bestaande en al decennialang gebruikte structuur werkt.  

Tot slot gaat Bert Verbessem ook nog even in op de recente wetgeving rond transport en zijn toekomstvisie op de sector.  De toepassing van de wet rond ladingzekering zorgt echter zoals bekend voor nogal wat onduidelijkheden. Ondanks de inzet van andere transportmodi en de concurrentie vanuit Oost-Europa ziet onze gastheer de toekomst optimistisch tegemoet. Vervoer Verbessem mikt immers vooral op kortere ritten en in die markt speelt die Oost-Europese concurrentie veel minder. Integendeel: door het dalen van het aantal beschikbare wielen op de Belgische markt tijdens de economische crisis lijkt de intussen opfleurende transportmarkt eerder geconfronteerd te worden met een tekort aan vrachtwagens dan met een overaanbod.

Meer informatie over vernieuwende transportoplossingen? Contacteer ons via zelco@zelco.be of 09/377 47 31