Multi-temperatuur vervoer met koelcontainers

23/11/2006

Ieder bedrijf dat zich bezig houdt met de bereiding en het transport van voedsel, is de laatste tijd geconfronteerd geweest met scherpe wettelijke eisen op het gebied van temperatuurbeheersing zoals koelen en vriezen.   In de praktijk is het moeilijk om aan deze wettelijke eisen te voldoen en tegelijkertijd het transport op een efficiënte wijze te organiseren.  

Wanneer mono-temperatuur koelwagens worden ingezet voor het vries- of koeltransport, maakt men gebruik van een weinig flexibele oplossing:  deze voertuigen kunnen niet gebruikt worden voor andere (niet-gekoelde) transporten.  Voor iedere temperatuur moet een ander voertuig ingezet worden (1 wagen voor vriestransport, 1 voor droge voeding, 1 voor gekoelde goederen).  Dit transport zal bij grote afleverhoeveelheden per vereiste temperatuur en bij voldoende groepagemogelijkheden efficiënt kunnen georganiseerd worden.  Voor kleinere leveringen wordt het moeilijker om de koelwagen vol te beladen.  Bovendien gaan koelwagens gepaard met een hoog energieverbruik.  Men moet op ieder moment de volledige wagen koelen.

Naast de mono temperatuur koelwagens kan men ook gebruik maken van gecompartimenteerde koelwagens.  Bij dergelijke wagens worden verschillende temperatuurcompartimenten gecreëerd met behulp van thermische scheidingswanden.  De scheidingswanden kunnen opgesteld worden in de lengte of in de breedte.  Bovendien kunnen deze wanden bij sommige systemen ook verplaatst worden.  Op deze manier kunnen de verschillende temperatuurcompartimenten groter of kleiner gemaakt worden. Wanneer bijvoorbeeld een deel van de gekoelde goederen zijn afgeleverd, kan men dit compartiment kleiner maken.  Hierdoor zal het energieverbruik ook kleiner worden.   

                     

Gecompartimenteerde koelwagen
met scheidingswand in de breedte

                  

Gecompartementeerde koelwagen
met scheidingswand in de lengte

 

Een  flexibele oplossing voor het gekoeld of vriestransport zijn de koelcontainers.  Koelcontainers zijn geïsoleerde containers die speciaal zijn ingericht om tijdens het transport de temperatuur van de goederen op peil te houden. Bij het gebruik van koelcontainers hoeft de vrachtwagen niet langer gekoeld te zijn.  Het zijn de koelcontainers zelf die een ononderbroken temperatuurketting garanderen.  Dit betekent ook dat iedere vrachtwagen kan ingezet worden voor het vervoer van gekoelde goederen. Bovendien kan eenzelfde vrachtwagen heel eenvoudig ingezet worden voor gekoeld en niet-gekoeld transport.  Hierdoor creëert men meer groepage mogelijkheden:  men groepeert niet alleen de gekoelde goederen, maar de gekoelde en de niet-gekoelde goederen.  De efficiëntie over het geheel wordt nagestreefd.  Tot slot kunnen deze koelcontainers ook als koeling dienen in de verkooppunten.  Hierdoor kunnen de investeringen in aparte koelcellen voor verkooppunten vermeden worden.

Bron : ZELCO cursus transportmanagement