Januari 2009: De kmo-portefeuille vervangt BEA.

17/02/2009

BEA, het Budget voor Economisch Advies, was aan een nieuw imago toe. De nieuwe kmo-portefeuille biedt meer steun en betere voorwaarden.

Nieuwe naam

De nieuwe naam dekt de lading ; de gewijzigde maatregel is destijds in het leven geroepen om kmo’s te ondersteunen. De portefeuille kan enkel via het internet aangevraagd en aangemaakt worden.

Nieuwe voorwaarden

Met de vernieuwde elektronische portefeuille kunnen ondernemers jaarlijks tot 15.000 euro subsidie krijgen voor opleiding, advies over ondernemen, innoveren en internationaal ondernemen.

Concreet houdt dit in dat de pijlers opleiding en advies van de vroegere BEA-maatregel behouden blijven (ondernemen); de pijlers kennis en mentorschap worden vervangen door advies over internationaal ondernemen en advies over innoveren (meer specifiek technologieverkenning).

Het steunpercentage is opgetrokken tot 50%, voor technologieverkenning is dit zelfs 75%.
Daarnaast is er een apart budget voorzien voor strategisch advies. Ondernemers kunnen bijkomend tot € 25.000 steun ontvangen voor strategische projecten.

Overgangsmaatregel

De reeds aangevraagde projecten in de BEA-portefeuille kunnen verder uitgevoerd worden tot 31 december 2009. Voor nieuwe projectaanvragen beschikt u, zoals iedere andere kmo, sinds januari over een nieuwe kmo-portefeuille waarin nieuwe aanvragen kunnen gebeuren.

Hoe aanvragen?

Een aanvraag kan enkel elektronisch gebeuren via www.kmo-portefeuille.be. Hier vindt u ook alle informatie met betrekking tot de sterk vernieuwde maatregel.
Ook de kmo-portefeuille is onderhevig aan de strengere maar veilige inlogprocedure via het federaal token of de elektronische identiteitskaart. De demo voor nieuwe klanten en de demo voor bestaande klanten hierbij toont u hoe het moet.