Reorganisatie productie AVA PAPIERWAREN nv.

04/07/2012

In de productie-afdeling van AVA wordt papier geconverteerd tot tafelbekleding. Onder andere placemats, servetten en tafellopers worden bedrukt en uitgesneden. De initiële audit resulteerde in een voorstel voor meerdere projecten die eind juni 2012 werden gefinaliseerd. We pikken er drie grote projecten uit:
 

  • De ontwikkeling van een grondstoffen-beheersysteem (mini-ERP) was een diepgaand project met als doel de volledige flow van de bestelling van de bobijnen, het in voorraad nemen op locatie in het magazijn van het papier tot het in productie nemen ervan deels te sturen en volledig te registreren. Enkele maanden na ingebruikname van het systeem was de voorraad bobijnen met 30% afgenomen en was de voorraadnauwkeurigheid aanzienlijk verbeterd.
     
  • Een tweede belangrijk project bestond uit het ontwikkelen van een set aan KPI's die een duidelijk beeld geven over de productietijden en de stilstandtijden van de machines. De KPI-reporting, die gevoed wordt vanuit het ERP-systeem, bevat naast een 'management-summary' een gedetailleerd niveau per individuele machine. Elke maand worden er per machine grafieken aangemaakt. Deze worden vervolgens uitgehangen.
     
  • Het meest omvangrijke project was het uitbouwen van een eigen productiemagazijn voor de afgewerkte producten. Ingrijpend omdat de voorziene opslagruimte naast de productie eerst moest worden ontruimd. Deze was initiëel bezet met 2000 palletten seizoensartikelen die nu naar het logistieke centrum zijn verhuisd. Het resultaat, na onder meer de constructie van aanvullende opslagsystemen, het aanbrengen van nieuw ontwikkelde locatiecodes en een jaar van tijdelijke operatie in een gehuurd magazijn, is een autonome productie-afdeling waar het logistieke centrum van AVA naar behoefte orders kan plaatsen. Een mooi voorbeeld van 'push' naar 'pull'.


De verschillende projecten bij AVA papierwaren, zowel in de productie-afdeling als in het logistieke centrum, werden pragmatisch aangepakt en steeds in overleg en nauwe samenwerking met het management  en de medewerkers van AVA. Deze aanpak is één van de voornaamste successleutels geweest in dit verhaal.