WAREHOUSE OPTIMISATION: Atlas Copco Service Center introduceert het 3 Step Location Management.

04/07/2007

In samenwerking met het inbound en cycle count team van ASC, werd een analyse- en opvolgingsinstrument ontwikkeld, dat toelaat om de inplantingsregels van de artikelen (+/- 35000 refs) op te volgen. Op basis van de bestaande situatie, worden voorstellen gedaan om artikelen opnieuw in te planten op een correcte plaats, wat de productiviteit van de gehele magazijnorganisatie ten goede komt. Alvorens de drie stappen toe te lichten, volgt een overzicht van de gegevens die in de analyse worden betrokken.

Op artikelniveau

  • Lengte, breedte, hoogte, gewicht, casetype, classificatie volgens beweging

Op locatieniveau

  • Diepte, breedte, hoogte, shelvelocatie, classificatie volgens bereikbaarheid

Stap 1

De artikels worden volgens een aantal criteria, aan een bepaalde zone in het distributiecentrum toegewezen. De gevolgde criteria zijn:       

Een combinatie van

  • verbruikvolume van het stuk : Grotere volumes gaan naar opslagzones met een grotere capaciteit
  • lengte, breedte, hoogte van het stuk: Kleine stukken gaan naar de mezzanine, grotere stukken die binnen de Europalletafmetingen passen, gaan naar palletrekken, stukken met buitenafmetingen naar de daarvoor voorziene zone.
  • Gewicht : Onder een bepaald gewicht,wordt een zone met manuele picking toegewezen, daarboven wordt een zone met machinale picking toegewezen.

Stap 2

Binnen elke zone bestaan er verschillende types locaties, inserttypes genaamd (bv. verschillende afmetingen van dozen in de mezzanine, verschillende hoogtes in de palletlocaties). In deze stap wordt voor elk artikel, binnen zijn reeds toegewezen zone, een optimaal inserttype gezocht. De basis hiervoor is het optimaliseren van de vullingsgraad van de locatie en het beperken van het aantal aanvulbewegingen dat vanuit de overstock naar de picklocatie moet gebeuren. Artikelen die in makkelijk te manipuleren dozen zijn verpakt (casetype) worden bij voorkeur op locaties gelegd die daarvoor geschikt zijn.

Stap 3

Eenmaal een artikel aan een zone en een inserttype is toegekend, moet het artikel ook nog op een plaats worden gelegd overeenkomstig zijn rotatiesnelheid. Zo is het perfect mogelijk dat een artikel in de goede zone en in het correcte inserttype zit, maar op een plaats ver van het uitgiftepunt ligt, terwijl het een Fastmover is. In de derde stap wordt de analyse gemaakt in functie van de beschikbare locaties.

Extra

In functie van het gewicht van het artikel worden de zwaardere, manueel te picken artikelen, bij voorkeur toegewezen aan ergonomische grijphoogtes.

Meer info over het 3-Step Location Management is op eenvoudige vraag te verkrijgen via ZELCO@ZELCO.BE